Win je ontwerp op maat – De uitvoering

Win je ontwerp op maat – De uitvoering

Win je ontwerp op maat

Misschien heb je het filmpje wel voorbij zien komen op Facebook. Eind januari had ik een filmpje geplaatst op de Facebook pagina van Ruig & Geroest met een unieke winactie waarbij je je eigen ontwerp kon winnen. De winnaar zou gekozen worden bij 500 pagina likes. In maart is dit aantal bereikt en is een winnaar gekozen. De winnaar wilde van twee oude takken een gave vloerlamp maken, maar wist niet goed hoe dit te realiseren. De takken hebben een heel dierbare herinnering, waardoor ze er iets unieks mee wilde doen. Ik ga ze daarbij helpen. In deze blog lees en zie je het hele proces van de losse takken naar een super gave vloerlamp. Ik laat door middel van foto’s zien wat ik allemaal gebruikt heb en hoe het tot stand is gekomen.

Hieronder zie je de takken waar de klant een mooie vloerlamp van gemaakt wilde hebben. Het idee was om deze takken in een metalen geroeste voet te maken zodat ze mooi in de hoek van de woonkamer konden staan. De lengte van de takken is ongeveer 170 cm. Ze zullen afzonderlijk van elkaar in de voet gemonteerd worden.

Takken

Plaatmateriaal op maat gemaakt

Op dit moment kon de voet ontworpen worden. Samen met de klant is besproken dat de voet een afmeting van 30 X 30 cm zou krijgen en 5 cm hoog moest worden. Zoals eerder gezegd moest het een ruige uitstraling krijgen. Gelijk even wat oud plaatmateriaal bij elkaar gezocht waar ik de voet van kan gaan lassen.  Voordat ik hier een voet van kon lassen moeten eerst alle losse onderdelen netjes op maat gemaakt worden. Daarbij kwam de afkortzaag goed van pas. De bak bestaat uit een vierkante bovenplaat van 30 X 30 cm, vier opstaande randen van 30 X 5 cm en vier vlakken die naar binnen vallen aan de onderkant van de voet. Deze hebben een afmeting van 30 x 4 cm. Links zie je de foto van alle onderdelen die ik nodig heb om de bak te kunnen lassen.

 

 

Lassen

Na even wat laswerk en de randjes weer mooi glad slijpen zien we aan de rechterkant het resultaat. De bak is klaar voor de volgende stappen. In de bak moeten dus de takken gemonteerd worden. Mijn idee was om twee ronde stalen kokerprofielen te gebruiken waar de takken in vastgezet kunnen worden. Gezien beide takken verschillende diameters hebben, moest ik ook twee buizen vinden die ongeveer dezelfde diameter hebben. Gelukkig waren er nog kleine reststukjes aanwezig. De kokerprofielen heb ik aan één zijde dicht gemaakt zodat de takken er ook niet verder in kunnen dan de maximale hoogte van de kokers.

Nu was het tijd om te bedenken op welke plek de stokken precies in de voet moesten kopen. Na wat passen en meten is de juiste plek eruit gekomen. Even aftekenen en de gaten kunnen gezaagd worden. Zie hier het resultaat van de twee ronde gaten.

Gaten in de voet gezaagd

Montageprofielen in de bak gelast

Takken in de voet

Uiteraard van verschillende diameters omdat de stokken zoals gezegd beide verschillend zijn. Nu kunnen we de ronde bakjes in de voet lassen. Eerst even allemaal netjes op hoogte zetten, en een paar minuten later zitten de bakjes op zijn plek. Hieronder zie je er een foto van.

Nu moeten we nog zien dat ze takken netjes en strak in de bakjes komen te zitten. Het is zo dat de bakjes net iets kleiner zijn dan de takken om een strakke pasvorm te krijgen. Het is dus schuren geblazen om alles mooi in model te kijken. Na veel schuren en proberen zitten de takken dan uiteindelijk mooi in de voet vast. Later zullen de takken voor de zekerheid nog met een extra schroef vanuit de onderkant vast gezet worden.

Afwerking

Omdat de voet nu klaar is kan deze afgewerkt worden. De roest wilde de klant zichtbaar houden. Om dit te kunnen doen zonder dat de roest afgeeft heb ik de voet behandeld met een beschermende olie. Dit moet natuurlijk even goed drogen. De volgende dag heb ik mij bezig gehouden met de verlichting zelf. De klant wilde graag mooi touwsnoer om de takken gewikkeld hebben, voor iedere tak een eigen snoer met lamp eraan. Het snoer moet natuurlijk mooi weggewerkt worden. Ik heb ervoor gekozen om vlak naast de tak in de voet een gaatje te maken waar het touw precies door past.

Omdat de voet vlak op de vloer staat was het in eerste instantie alleen mogelijk om het snoer aan één kant van de voet te laten komen. Dit zou het beperkende effect hebben dat de lamp eigenlijk maar één ‘voorkant’ en één ‘achterkant’ zou hebben. Om dit op te lossen heb ik vier ronde poten onder de hoeken van de voet gelast. Nu kan het snoer aan iedere gewenste zijde de voet verlaten zodat de lamp draaibaar is.

Eindresultaat

De lamp is klaar, en inmiddels afgeleverd bij de trotse winnaar van deze super leuke actie. Ze zijn heel erg blij met het eindresultaat en krijgt zeker een mooi ereplaatsje in hun woning. Dat is
natuurlijk heel erg fijn om te horen, daar doen we het uiteindelijk voor. Ik vond het heel erg leuk om dit te doen, en wellicht volgen in de toekomst meer van dit soort acties. Like daarom de Facebook pagina van Ruig & Geroest om op de hoogte te blijven.

 

Heb jij nog een gaaf idee wat je zelf niet kan maken of nergens kan vinden? Misschien kan ik je helpen. Neem hiervoor gerust contact met mij op.

Share this postNotice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ruiggic179/domains/ruigengeroest.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 5219

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ruiggic179/domains/ruigengeroest.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 5219

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ruiggic179/domains/ruigengeroest.nl/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 110